Hoofdstuk  3.

Audio of muziek importeren.

 

Om muziek of zelf ingesproken tekst in onze video in te voegen moeten we eerst de muziek op de computer hebben staan en wel in WAV of MP3 formaat.

We beginnen met een cd uitzoeken en plaatsen die in de dvd speler en Windows start met het volgende scherm, waar we rippen met Media player  aanklikken.

Mediaplayer  geeft nu alle titels weer en zet voor elk nummer wat geript wordt een vinkje, wil je een bepaald nummer niet dan klik je het vinkje weg.

Nu moeten we als we dit voor de eerste keer doen nog aangeven in welk formaat de muziek geript moet worden.

We gaan naar de knop Rippen / Meer opties.

En klikken bij tabblad Muziek rippen onze keuze aan, ook kunnen we de locatie aangeven in welke map we de muziek willen hebben, en de kwaliteit.

Denk er wel aan dat je deze map nooit weer moet wijzigen want dan kan MovieMaker hem niet weer terug vinden en moet je alle muziek handmatig weer selecteren om in te voegen, en dat is een lastig werkje.

Nu staat alles ingesteld en kunnen we beginnen met rippen, en klikken op de knop Ok, en het rippen begint.

Of als alles al was ingesteld kun je ook op de knop rippen klikken in de bovenbalk, en daar direct je keuze maken.

Media player begint nu de muziek om te zetten naar mp3 of wav en maakt daarbij zelf ook nog een map voor deze cd, de gehele bewerking duur even een poosje afhankelijk van de cd.

Na het rippen kun je Media player sluiten en je map opzoeken waar hij ze naar toe geript heeft om te controleren of alle nummers er op staan, en kun je ze op de pc afspelen zonder dat je de cd rom nodig hebt.

We gaan in het venster filmtaken naar audio of muziek importeren.

En zoeken onze muziek op en selecteren de stukken die we willen gebruiken.

En klikken op de knop Importeren en het importeren scherm gaat lopen.

Nu moeten we even in het venster weer naar onze muziek scrollen en dan zien we daar de bestanden staan.

Als je de muziek nog eerst even wil horen, klikken we dubbel op het betreffende stuk en begint de muziek te spelen.

Zet de muziek weer uit met de stopknop.

We slepen een muziekstuk op het audio spoor en klikken dan recht in het muziekspoor.

In het uitrol menu kunnen we nu infaden en uitfaden selecteren en nu begint de muziek zacht opkomend te spelen en bij het eind dempt de muziek ook langzaam.

Klik ook eens op de regel volume en het instelling scherm verschijnt waar je het volume van dit muziekstuk kunt regelen.

Om de audio van de video clip en de achtergrond muziek te regelen naar een evenwichtig niveau gaan we naar menu  extra - Audioniveaus.

En in het volgende scherm kunnen we de 2 audio´s van video en muziek op elkaar instellen.

Omdat de achtergrond muziek iets te lang is gaan we die inkorten door met de muis achteraan de muziek te wijzen totdat we een rode dubbele pijl zien.

Nu kunnen we met ingedrukt linker muisknop de muziek naar links schuiven en dus inkorten.

Mocht het totale geluidniveau op de computer te zacht of te hard zijn klik dan even met de linker muisknop op het luidsprekertje in de taakbalk en nu kun je het geluid dempen of harder zetten.

Als laatste kunnen we achteraan een fade out plaatsen.