Negen tips om uw bankrekening en computer te beschermen

1 Gebruik antivirussoftware
Gebruik een goed gratis antivirusprogramma, zoals security essentials, of avg.
uiteraard is geen enkel antivirusprogramma perfect, maar elk product draagt bij.

2 Update !
Houd Windows update goed bij. Dat geldt ook voor software die in browsers wordt gebruikt, zoals Java, Flash,Adobe Reader en Quicktime.

3 Verwijder Java
Senior antivirus-onderzoeker Roel Schouwenberg van Kaspersky Lab gaat nog verder. Java is tegenwoordig het hoofddoelwit van cybercriminelen om automatisch malware te installeren via websites. Veel mensen hebben Java niet meer nodig. Het beste advies is deinstalleer Java.

4 Surf voorzichtig
Dat is tegenwoordig best lastig. Er zijn namelijk steeds meer ,keurige, websites die besmet zijn met malware, zonder dat de website eigenaren dat weten. De antivirus-onderzoeker adviseert daarom om speciale tools te gebruiken die u tijdens het websurfen beschermen. Eén daarvan is bijvoorbeeld Save Money-technologie van Kaspersky. Daarbij detecteert de antivirussoftware automatisch dat je naar de bank surft, of naar een webwinkel. De software dwingt de browser vervolgens om in een speciale modus te draaien waardoor, zelfs als de computer geïnfecteerd is, het nagenoeg onmogelijk wordt voor malware om daadwerkelijk de gegevens te onderscheppen.

5 Gebruik No Script
No Script is een tool die ervoor zorgt dat website-pagina’s niet zomaar commando’s kunnen uitvoeren op de pc van de gebruiker. De tool zorgt er bijvoorbeeld voor dat de pdf-bestanden pas openen nadat u daar expliciet om vraagt. Het blokkeert Java en Flash automatisch. Wie No Script voor het eerst gebruikt, schrikt zich een hoedje want allerlei leuke extra’s op websites zijn ineens verdwenen. Filmpjes draaien niet altijd meer vanzelf, veel plaatjes zijn verdwenen. Voor elke website moet u één voor één aangeven in hoeverre u deze vertrouwt. Dat maakt dat No Script niet echt geschikt is voor de gemiddelde pc-gebruiker. Maar voor computerexperts is het ideaal.

6 Check transactie bedragen
let goed op of de totaal bedragen van uw transactie kloppen, voordat u met uw Random Reader of tan-code akkoord geeft. Het gevaar bestaat namelijk altijd dat cybercriminelen er ongemerkt in slagen om de bedragen en begunstigde te wijzigen.

7 Tik de bank-url handmatig in
Laat u nooit naar de website van de bank lokken via e-mails of links, maar typ altijd zelf de url (adres) van de bank in de browser in.

8 Let op het slotje
Als u de internet bankier pagina op de website van uw bank bezoekt, gaat dit automatisch via een beveiligde verbinding.
Hiervoor gebruikt uw pc een digitaal beveiligingscertificaat. Hierin staat wie de afzender ervan is. U kunt dus eenvoudig de identiteit van de website controleren. In de meeste gevallen ziet u het pictogram van een hangslotje, onder of rechtsboven in uw browserscherm. Klik hierop om het certificaat in te zien.

9 Richt een speciale bankier pc in
Botnetprofessor Michel van Eeten, het is onverstandig om allerlei leuke entertainment dingen te doen op de pc die u ook gebruikt om te internet bankieren. U kunt daar beter verschillende pc’s voor gebruiken.

Heel veel succes.