Bewerken ongedaan maken.

Als we met het monteren van een video bezig zijn wil het weleens gebeuren dat je verkeert klikt en je bewerking dusdanig is veranderd dat je denkt weer opnieuw te moeten beginnen.

En dit is niet nodig als je de functie bewerken ongedaan maken gebruikt en dit kan tot meerdere keren terug.

Heb je eenmaal je project opgeslagen dan werkt het bewerken ongedaan maken niet meer, maar bij de volgende keer dat je het project opent werkt het weer vanaf het moment dat je opgeslagen hebt.

Dit geld ook voor tussentijds opslaan.

Ik leg dit met een paar voorbeelden uit en plaats een video op de tijdlijn.

En pas het effect Kleur/sepia toe en daarna zien we een magenta rand boven de clip.

In het voorbeeldscherm twijfel ik of dit wel een goed effect is en wil weer terug naar de standaard situatie.

In dit voorbeeld kun je dit ook doen met rechts klikken in de clip en in het uitrolmenu effect/alles verwijderen te selecteren.

Maar ik gebruik hier de knop ongedaan maken van Studio.

Ook in het menu kunnen we dit selecteren.

Ik maak de sepia bewerking dus weer ongedaan en nu is het effect weer verdwenen.

Ik kan nu zelfs ook weer naar voren om het effect toch weer toe te passen en klik op de knop opnieuw uitvoeren.

En nu is het effect weer terug op de clip.

Een ander voorbeeld is dat ik de video en tekst en geluid klaar heb op de tijdlijn en toch een clip nog wil verwijderen.

Ik verwijder de clip en selecteer nu alle clips en teksten die na het gat staan.

Daarna klik ik rechts in een clip en selecteer in het uitrolmenu ruimte verwijderen.

Helaas is dit een foute actie want het gat is wel gesloten, maar ook de ruimtes tussen de teksten zijn verdwenen.

Nu hoeven we echt niet te wanhopen want ik klik met de muis op de knop bewerken ongedaan maken.

En nu is de voorlaatste situatie weer terug en kan ik op de goede manier het gat sluiten.

Als er geen verdere bewerkingen meer zijn worden de knoppen niet actief.

Dus voor elke fout of veranderingen die je maakt kun je altijd terug zelfs naar de allereerste bewerking die je gedaan hebt in dit project, maar eenmaal opgeslagen is dit niet meer van toepassing.

Ook andere programma's zoals een foto programma of tekstverwerker hebben deze mogelijkheid en kan je veel onnodig werk besparen.